Eduard van Vliet, eigenaar van Green Art Solutions, gebruikt de natuur al jarenlang als inspiratiebron in zijn projecten. Dat is maar liefst 28 jaar geleden begonnen met daktuin-landschappen en in de loop der jaren uitgegroeid tot een totaalconcept voor groen op daken, langs gevels en in tuinen. Nu past Eduard dit concept ook toe in kantoren, vergaderkamers en woonruimtes.

Innovator en ontwikkelaar word je niet vanzelf. Daar heb je lef voor nodig. Zo moet je afstand kunnen nemen, je nek durven uitsteken, willen uitdagen en met verrassende oplossingen kunnen komen.
“Ik zie regenwater bijvoorbeeld als een geschenk dat de aarde voedt. Bij het ontwerpen van daken gevelgroen en tuinen moet dit geschenk in mijn ogen veel meer worden meegenomen”, opent Eduard van Vliet het bijzondere gesprek. Hij vervolgt: “Zo heb ik een tuin ontwikkeld waar het water op het dak blijft. Het water verkoelt het dak en de planten die op het dak groeien, worden van water voorzien. Vervolgens gaat het water via een groene gevel naar een natuurlijke vijver op de begane grond. Door een zonnecel wordt het water weer het dak opgepompt en zo stroomt het steeds rond. Daardoor krijg je heel schoon water en kunnen kinderen heerlijk in de natuurvijver zwemmen. Dit water wordt nu ook in huis gebruikt voor het doorspoelen van de wc en voor de vaatwasser en wasmachine.”

Groene wanden


“Ook ontwikkelde ik een groene wand voor de TinyTim. Bij dit kleine huisje wordt het water dat op het dak valt en het water dat in het huisje wordt gebruikt – denk bijvoorbeeld aan douchewater, afwaswater en urine – volledig gezuiverd door een groene wand. Dit water is zo schoon dat het zelfs drinkbaar is. We mogen dit water alleen geen drinkwater noemen want dit is een beschermd woord dat alleen door de Waterschappen mag worden gebruikt. Maar we kunnen dus heel veel water dat in woningen of in de horeca wordt gebruikt volledig zuiveren en opnieuw gebruiken.
Daarnaast heb ik een groene wand ontwikkeld die lucht zuivert in kantoren. In onze leefomgeving zijn veel stoffen aanwezig die nog jarenlang worden uitgewasemd in de ruimte. Neem bijvoorbeeld de stoffen die vrijkomen bij printers. Planten hebben de eigenschap om deze stoffen uit de lucht te halen. De wand gaat harder werken al naar gelang de lucht is vervuild of dat de luchtvochtigheid te laag is.

Natuur centraal


Verder is de zeer veelzijdige Eduard van Vliet een ontwerper van tuinen. Hij stelt de natuur centraal: “Ik vind het heerlijk om out-of-the-box te denken, dus mijn ontwerpen zijn niet standaard en hebben
daardoor meer fantasie in zich dan de meeste tuinen die je ziet. Zoals ik al zei, kun je regenwater heel goed benutten in je ontwerp en speels verwerken om dat bijvoorbeeld langs een muur naar beneden te laten lopen in plaats van door een regenpijp.” De mogelijkheden om tot verrassende ontwerpen en bijzondere creaties zijn eindeloos en in iedere situatie denkt Eduard van Vliet graag met u mee.