Leven en dood verweven
Het leven en de dood zijn nauw met elkaar verweven. Zelfs een dood wezen heeft nog steeds een langdurige en krachtige invloed op al het andere leven eromheen. Neem bijvoorbeeld deze bomen die aan het vergaan zijn (afbeelding onderaan), ze blijven de omgeving nog lange tijd voeden. De dood heeft in onze ogen een eindige kant. Desondanks blijft in de natuur de dood onderdeel van de cyclus van het leven. Een dode boom blijft lang bestaan en kan dienen als anker, voorbeeld en kracht voor anderen. Als je naar de natuur kijkt, zie je vaak dat dood en leven naast elkaar bestaan.
Een dode boom naast een levende boom heeft een functie die in eerste instantie niet wordt erkend. Door zijn open celstructuur neemt een dode boom, terwijl hij vergaat, veel water op. Hierdoor willen paddenstoelen en andere levende wezens er graag nestelen. Een dode boom vult zich maar liefst 80% met water. Dus als we bijvoorbeeld een dode boom van 8 meter hoog met een diameter van 40 cm nemen dan neemt deze boom al snel 1,5 kubieke meter hout in beslag. Dat betekent dat hij 1200 liter water in het bovengrondse deel heeft geabsorbeerd. We kunnen aannemen dat het ondergrondse deel even groot is, dus in totaal heeft de dode boom 2400 liter water geabsorbeerd. En dit is nog maar een bescheiden berekening aangezien dode bomen in het bos vaak twee tot drie keer zo groot zijn. Hij zorgt dus niet alleen voor de nieuwe bewoners in en om hem heen, maar tijdens droge periodes zorgt hij ook voor een langzame vochtafgifte. Hij doet dit keer op keer. Bovendien zorgt hij voor een hogere luchtvochtigheid op warme dagen, wat bijdraagt aan een gezondere omgeving. Deze boom levert dus een grote bijdrage aan zijn omgeving.
In de natuur is de dood niet het einde; er gebeurt nog veel tijdens het proces van afbraak en ontbinding. Een dode boom blijft nog lange tijd een voedingsbron voor dieren, insecten en zelfs voor de omliggende bomen. Door de schimmels en paddenstoelen die op een dode boom groeien, worden waardevolle mineralen, metalen en andere voedingsstoffen naar de omliggende bomen getransporteerd. Het is een symbiotische relatie: de schimmels ontvangen suikers van de boom en geven op hun beurt mineralen en voeding terug. Op deze manier wordt elk dier of plant dat sterft weer een waardevolle bijdrage voor zijn omgeving.
En zo wordt elk dier die sterft weer een nut voor zijn omgeving. Ook het verhaal van de trek van de zalm terug naar hun geboorteplaats. Waar de dode kadavers van de door beren gevangen vis zelfs een functie in het bos hebben… maar daar spreek ik in een van de volgende blogs over.
Leven en dood zijn volledig met elkaar verweven. Elke minuut krijgen gemiddeld 255 prachtige nieuw wezens leven. Het gaat ons bevattingsvermogen te boven dat er elke dag ongeveer 227.000 mensen geboren worden. Helaas sterven er ook veel mensen elke dag.
Hoe kunnen wij net zo’n waardevolle bijdrage leveren aan de symbiose tussen mens, dier en plant tijdens ons leven? Wat voor nalatenschap laten we achter wanneer we ons lichaam verlaten? een groene?
Kom wandelen om zo de wereld te ontdekken en de verhalen te horen die de natuur ons te vertellen heeft.
Wandel ervaringen
De wandeling was zo mooi en indrukwekkend!! De verschillende landschappen, de inspirerende uitleg van Eduard, de grote diversiteit aan vegetatie en het hele fijne gezelschap maakte deze wandeling tot een boeiende en ontspannen middag 🙏🏻☀️
Het was bijzonder om met Eduard de natuur in te gaan je komt op plekken waar je anders nooit gekomen zou zijn. Het is zeer de moeite waard om met Eduard mee te gaan. Met zijn ongekende wijsheid van de oorspronkelijke natuur. Ook nog met kleine groepjes en betaalbaar.