enthousiasme voor de natuur

In onze samenleving ervaren we steeds meer vervreemding van de natuur. We zijn als het ware deels buiten de natuur komen te staan. We worden constant afgeleid door alle prikkels in de stedelijke gebieden of door het internet en vele andere zaken. Hierdoor maken we steeds minder tijd vrij om in de natuur te vertoeven.

Misschien heeft deze vervreemding ook te maken met de afstand die we ervan nemen. We bouwen een omgeving van glas, metaal en steen. We gaan naar de supermarkt en halen alles verpakt of zelfs kant-en-klaar. We leven in een wereld van mens gemaakte synthetische materialen en producten. Op die manier lijkt er afstand te ontstaan tussen de mens en de natuur.

Ik zelf ben al jaren enthousiast over en diep verbonden met de natuur. Een klein plantje kan me volledig in zijn ban houden. Ik blijf me verwonderen dat elk plantje op aarde een functie heeft. Het kan dienen als voedsel voor insecten, bijdragen aan de vruchtbaarheid van de bodem of zelfs magnesium binden als voeding voor ons lichaam. En planten hebben niet alleen als voeding een positieve invloed op ons welzijn. Heilzame planten groeien gewoon bij jou om de hoek.

Een simpel wandelingetje uit je voordeur brengt je al langs een schat aan natuurlijke schoonheid en bijzondere planten.

Onderweg kom je vaak de honingklaver tegen, een plant die vroeger overvloedig groeide in Nederland en heel Europa. Het diende als krachtvoer voor paarden, die lange tijd onmisbaar waren als werkpaarden op het land en voor transport. via de mest van het paard verspreide de plant zich makkelijk en snel. zo ontstond er een rijke insectenleven dat zih kon voeden op de honing klaver. Bijvoorbeeld speciale hommel soorten die zich specifiek met deze plant voeden.

Maar met de komst van de tractor en de auto nam de honingklaver populatie drastisch af, met nadelige gevolgen voor de hommels. Veel hommelsoorten zijn afhankelijk van de honingklaver als voedselbron, waardoor ze het nu moeilijker hebben. Helaas zijn sommige soorten hommels al verdwenen uit Nederland of staan ze op de rode lijst. Dit laat maar weer zien welke impact ogenschijnlijke onbelangrijke veranderingen kunnen hebben op ons ecosysteem. Gelukkig zijn hommels harde werkers die talloze planten bestuiven en daarmee zorgen voor ons voedsel. Bovendien is klaver ook nog eens een smakelijke en een voedzame groente voor de mens. We kunnen zowel de bloem, het blad als de wortel gebruiken in bijvoorbeeld salades of als vervanging van spinazie.

Let echter op, ga niet wild klaver oogsten, want veel hommels zijn er echt van afhankelijk. Laten we ervoor zorgen dat er niet nog meer hommelsoorten op de rode lijst belanden. Maar af en toe een beetje meenemen kan geen kwaad.

Terwijl we verder wandelen, stuiten we al gauw op zevenblad. En het is zelfs een genot als je een vergeten hoekje vindt dat vol staat met brandnetels, want daar zijn talloze insecten, zoals vlinders, van afhankelijk.

Verderop kom je vogelmuur tegen, een plant die vaak als onkruid wordt bestempeld maar boordevol vitamines zit, zoals calcium, kalium, magnesium en vitamine A, B en C. Geen wonder dat je vogels er regelmatig van ziet snoepen. En laten we de braam niet vergeten, die overal uit de grond schiet en een geweldige CO2-opnemer is. De paardenbloem en de heermoes, prachtige oerplanten, begroeten je langs het pad. Ook de grote en smalle weegbree zijn lijken onkruid maar zijn nuttig bij keelpijn. En terwijl je langs een wilg loopt, zie je even verderop een prachtige meidoorn staan, en aan de waterkant ontwaar je kalmoes. Zo blijf je wandelen en je verwonderen over de werking van iedere plant die je tegenkomt.

Dit is slechts een kleine selectie van planten, want ik kan er nog wel honderd opnoemen, zoals de klaproos, pinksterbloem en madeliefje. Ja, al deze planten hebben een belangrijke functie in ons ecosysteem. Jij ziet ze elke dag, maar helaas beseffen we niet altijd hoe waardevol ze zijn. Bijna alle plantensoorten hebben een functie op deze aarde. Ik zou van elk van hen kunnen vertellen, net zoals ik kort iets heb verteld over de honingklaver.

Mijn uitdaging en waar ik met volle passie voor ga, is het enthousiasme van de natuur weer naar boven brengen bij de mensen om me heen. 

Ik ga binnenkort weer wandelen, ga je mee?

Hartelijke groet,

Eduard van Vliet

Wandel ervaringen

De wandeling was zo mooi en indrukwekkend!! De verschillende landschappen, de inspirerende uitleg van Eduard, de grote diversiteit aan vegetatie en het hele fijne gezelschap maakte deze wandeling tot een boeiende en ontspannen middag 🙏🏻☀️

- Margarethe van Heeswijk -

Het was bijzonder om met Eduard de natuur in te gaan je komt op plekken waar je anders nooit gekomen zou zijn. Het is zeer de moeite waard om met Eduard mee te gaan. Met zijn ongekende wijsheid van de oorspronkelijke natuur. Ook nog met kleine groepjes en betaalbaar.

- Wilhelmien Kluijtmans -

Sfeer indruk