Grasdak – zorgcentrum geleen-sittard 

grasdaken op helling, waterbuffering en paviljoenen

10450 m2 grasdak boven op voormalig st Jansgeleen-sittard ziekenhuis

Opleverdatum  – 1997

Opdrachtgever – Engelman Architecten

Locatie  – Beerseweg 45, Cuijck

Ontwerp en Advies Green Art Solutions – Eduard v Vliet

Aanleg en onderhoud –  Roosen Hoveniers (met pensioen)

Doel  – De architect wenste het laagbouw gedeelte te verbinden met de hoger gelegen daken. Om zijn daken met hellingen nadruk te geven heeft hij gekozen voor een vlak landschap van gras met paviljoenen. Eduard heeft dit werkelijkheid gemaakt door middel van zijn ontwerp met verschillende lagen en substraten.

Het ziekenhuiscomplex was een hoog gebouw dat opviel, omringd door een groen park met grote hoogteverschillen. De architect maakte slim gebruik van deze hoogteverschillen in het ontwerp, waarbij het lagere gedeelte van het gebouw harmonieus samensmolt met het landschap. De paviljoens waren voorzien van grasdaken, waardoor een natuurlijke omgeving werd gecreëerd in dit stedelijke landschap. Dankzij de grasdaken ging het hoge gebouw op in het groene landschap, waardoor zowel patiënten die uit de ramen op hogere verdiepingen keken als omwonenden konden genieten van een groene omgeving.

door dat het dak schuin liep hebben we verspreid over het dak fytocell platen geplaats die veel water vasthoudt Deze voorkomt ook bij hevige regenval de uitspoeling van aarde en planten. Ook in de substraatlaag is FytoCell foam/korrel gemengd om het water zoveel mogelijk vast te houden zodat het gras er heel de zomer groen uitziet.

Waterhuishouding

Het bufferend vermogen van Fytocell is groot waardoor er veel water geborgen wordt in deze platen. Zo wordt het water in drogere periodes langzaam aan het omliggende groen afgegeven.

Vergroten biodiversiteit

De biodiversiteit op dit landschap is niet zo groot daar er voor een eenduidige uitstraling van groen is gekozen door de architect. Dit voor een harmonieus en vrij uitzicht en zodat een grasmaaier de daken goed kan maaien.

Vergroenen/leefbaarheid

Bij gebouwen met grote zwarte/donkere oppervlaktes kan het dak al gauw oplopen tot 70 graden Celsius. Nu, met een laag begroeiing, wordt het dak niet warmer dan zijn omgevingstemperatuur. Dit scheelt in leefbaarheid in het gebouw en kosten van ventilatie en airco.

Het groene dak reduceert ook de omgevingsgeluiden/weerkaatsing van geluid met 8 decibel, daar het groen het opneemt en niet weg kaatst.

Daarbij slaat het grasdak veel Co2 op.

 

 

Reacties op het project

Patiënten in het zorgcentrum keken na het plaatsen van het dak uit op groen, dit was een bevordering van hun verblijf en werd hartelijk verwelkomt.

Project in beeld