Parlementsgebouw Eupen

Advies en begeleiding voor groendak en gevel bekleding

Het nieuwbouw gebouw gaat helemaal op in de omgeving

Datum Advies en Bestekbeschrijving – 2008

Opleverdatum  – 2013

Opdrachtgever – Atelier Kempe Thill

Locatie  – Eupen, BE

Ontwerp dak/gevel bekleding en Advies Green Art Solutions – Eduard v Vliet

Doel  – De architect wenste het nieuwbouwgedeelte volledig te integreren in de omgeving.
Met een beplantingsplan van rode sedum soorten die het hele jaar door afwisselen ontstaat er een rode gloed die het oude gebouw mooi accentueert.

We kregen een opdracht om advies te geven over het vergroenen van de aanbouw bij het parlementsgebouw in Eupen, inclusief het dak en de gevel, met een uniforme en strakke uitstraling. Voor het advies hebben we de juiste plantensoorten aanbevolen, met verschillende soorten aan elke zijde van het gebouw (oost, west, noord en zuid) om de uitstraling te waarborgen. We hebben ook geadviseerd over de elementen en het ophangsysteem, evenals het substraat dat voldoende water kan vasthouden om de groei te bevorderen. Het dak is uitgerust met een irrigatiesysteem waarvoor we de juiste gereedschappen hebben beschreven. Het advies is per zijde van het dak en de gevel opgesteld, en vervolgens hebben we ook een bestek geleverd voor de totale uitvoering, die via een Europese aanbesteding is gedaan. Het project is succesvol gerealiseerd.

Waterhuishouding

Het dak en de gevel systeem hebben en groot waterbufferend vermogen +/- 80 liter per , zo kon verzekerd worden dat de elementen het hele jaar een mooie uitstraling zouden behouden.

Regenbuien worden goed gebufferd en benut voordat het water van het dak afvloeit in de goten om het gebouw heen. Dit water wordt opgevangen en gebruikt bij bevloeiing van het dak in droge periodes.

Natuurlijk was het van belang dat het gebouw de draagkracht van dit volume aan water kan dragen. Daarvoor heeft Eduard een ophangsysteem ontwikkeld die het gewicht op de juiste plekken op het dak laat dragen.

Vergroten biodiversiteit

 Het dak is voorzien van 9 sedumsoorten die een rode bloei of rood blad hebben, en zo het hele jaar de uitstraling mogelijk werd.
Denk aan de Sedum spurium ‘Purpurteppich’ en de Sedum cauticolum Elke plant trekt zo zijn eigen bestuivers aan. De soorten bloeien ook verschillende periodes, dit bevorderd de biodiversiteit.

leefbaarheid

De groene daken zorgen voor een prettige leefklimaat binnen in het gebouw aangezien het een verkoelend effect heeft.

 

Reacties op het project

Werknemers/gebruikers van het gebouw vonden dat het gebouw mooi is ingebed in het landschap.

Project in beeld