Groene Tramhaltes – Rotterdam

Onze visie is dat dit project een impuls zal geven aan meer kleine groene oppervlaktes. Elk stukje groen, met de juiste vegetatie, heeft immers een grote waarde.

7 Tramhalte daken vergroent, 160 m², een hele straat verrijkt.

Opleverdatum  – 2008

Opdrachtgever – Gemeente Rotterdam, Wethouder Lucas Bolsius

Locatie  – Coolsingel Rotterdam

Ontwerp & Plaatsing Green Art Solutions – Eduard v Vliet

Samenwerking met Rob van Montfoort, Nathan van der Veer en Wouter Storm van RNW Concept Design

Maat –  Totaal160 m²

Doel  – Tijdens het Groenjaar 2008 wilde gemeente Rotterdam het straatbeeld verzachten van de versteende omgeving van de Coolsingel. We wilden een voorbeeld functie geven aan de wijkbewoners dat groen ook kan op een klein oppervlakte.

In 2008 hebben we 7 haltes vergroend, waarmee we tijdens het ‘groenjaar van Rotterdam’ het straatbeeld op de Coolsingel hebben verbeterd in deze versteende omgeving. Ons doel was om mensen bewust te maken van de waarde van groen, zelfs op kleine oppervlaktes. Dit om ze te inspireren zelf ook op schuur daken en andere ongebruikte plekken te vergroenen.

Elk groen dak, hoe klein ook, heeft een positieve impact. Het helpt bij het vasthouden van water en vertraagt de afvoer van regenwater, waardoor er meer verdamping plaatsvindt door de zon. Dit komt ten goede aan de stedelijke omgeving, waar fijn stof een probleem is, vooral in dichtbebouwde gebieden zoals deze. Het inademen van fijnstof draagt bij aan het jaarlijkse sterftecijfer van meer dan 20.000 mensen in Nederland.

Het groen had ook een positieve invloed op de gebruikers van de tramhaltes zelf. Tijdens de periode van vergroening waren er geen gevallen van vernielde ramen, wat normaal gesproken maandelijks wel voorkwam. Dit laat zien dat de verzachtende invloed van groen ook zorgt voor een rustigere omgeving.

De beplanting op de tramhaltes was divers en aantrekkelijk voor insecten. We kozen bewust voor planten zoals rozen en Ceanothus met stekels, om te voorkomen dat mensen erop zouden klimmen, zoals voor het plaatsen van de daken wel gebeurde.

De werkzaamheden vonden plaats overdag, waarbij we de geprefabriceerde groene daken ’s nachts plaatsten wanneer er geen stroom was. Het waren intensieve dagen met weinig slaap, maar de feestelijke opening door de wethouder en het plaatsen van het laatste plantje maakten het allemaal de moeite waard.

Waterhuishouding

Bij deze daktuinen is heel bewust naar de waterhuishouding gekeken. De substraat lagen zijn zo opgebouwd dat de grotere beplanting ook voldoende vocht heeft en groen voorzieners van de stad hooguit één keer per maand water hoeven te geven indien er geen regen is gevallen.

Dit hebben we gerealiseerd door onder anderen en Hydrocell van Resins Agro toe te passen.

Vergroten biodiversiteit en leefbaarheid

In het beplantingsplan is er goed nagedacht over struiken bloemen en grassen die extra gunstig zijn voor meerdere soorten insecten en andere tuinbewoners. 

Er waren direct insecten te zien die zich thuis voelde op dit eilandje van groen in een versteende straat. 

De kleinschalige de daktuin speelt tevens in op mogelijkheden om fijnstof, smog en CO2 terug te dringen.

De weelderige mix van de planten Berberis frakartii, Rosa meiburenac, Geranium caledonia en de Budleia vormen de kroon op het zomerse stadsbeeld.

Wat onze samenwerkingspartners zeggen

“Als bewoners, Rotterdammers en oprichters van
RNW Conceptdesign zien wij deze bloei als
basis voor de stad als laboratorium, de proeftuin
waarbinnen ook voor verrassende
groentoepassingen ruimte is. Juist door de
tijdelijke plaatsing van de groene dakopbouw
willen we voorbijgangers inspireren opnieuw
over de bestaande omgeving na te denken”.

Project in beeld,

Fase 1 Opbouw en plaatsing

Project in beeld,

Fase 2 oplevering en wethouders bezoek

In de Media

Bij plaatsing was er zeker aandacht in de media voor deze groene haltes op de coolsingel. Ontwikkelaars zijn geïnterviewd door de AD.

En zelfs jaren later komen we weer in beeld doordat een bewoonster een foto deelt en de gemeente duidelijk wil maken dat we al eens groene tramhaltes hadden in de stad Rotterdam