Daktuin stadse oase

Groene oase midden in Nijmegen bij dansschool Tango El Corte 

Groene Oase Midden in Nijmegen

Opleverdatum  – Mei 2004

Opdrachtgever – Dhr. Jeurissen – Dansschool Tango El Corte

Locatie  – Graafseweg Nijmegen

Ontwerp & Aanleg Green Art Solutions – Eduard v Vliet

Doel  – Dhr. Jeurissen wilde in de stad toch een groene leefomgeving. Zo ontstond het idee om een tuin aan te leggen op het dak dat nog niet werd benut. Met ontwerp en aanleg hebben we een plek gecreëerd om te kunnen ontspannen en tuinieren. Een oase van rust midden in de stad.

Dit daktuin is ontworpen met als doel een plek te creëren waar zowel de eigenaar als de mensen die daar dansles volgen kunnen ontspannen. Om werkelijk tot rust te komen in een prachtige groene oase in de stad. De opdrachtgever had een voorliefde voor unieke en mooie stijlen, daarom hebben we een ijzeren frame ontworpen waar klimplanten in kunnen groeien. Dit frame zorgt niet alleen voor een fraai beeld, maar zorgt ook voor privacy in de tuin. De vormgeving van deze elementen was belangrijk. 

Het yin en yang waterelement speelde een prominente rol in de daktuin. Hiermee wordt op een prachtige manier uitgedrukt dat alles in harmonie is, maar tegelijkertijd onderhevig aan verandering. Elk moment van het jaar ziet de tuin er weer anders uit door de seizoensgebonden beplanting. In de zomer groeien de frames volledig dicht, maar in het voorjaar zijn de contouren weer zichtbaar. Deze daktuin biedt een levendige ervaring, zowel visueel in de vormgeving als qua een verscheidenheid aan groen.

Tijdens het ontwerp was het dakopbouw van groot belang. Het waterelement had, waneer het gevuld was, een aanzienlijk gewicht. Door het zwevend te maken en dus alleen te belasten op de juiste plekken in de dakconstructie die meer gewicht aankon, kon het worden geplaatst. Nog een element waar goed over nagedacht moest worden waren de extra hoge plantenbakken. Deze creëren privacy , maar konden niet volledig worden gevuld met substraat vanwege de belasting op het dak. De bakken zijn maar voor de helft gevuld met substraat. De onderste laag bevat Fytocell, een lichtgewicht water absorberend foam, waarop planten erg goed gedijen. Zo konden er prachtige struiken groeien. 

 

Waterhuishouding

De Fytocell -platen bufferen veel water, ongeveer 40 liter per strekkende meter. Om de waterberging en structuur van het substraat verder te verbeteren, werd er Fytocell korrel doorheen gemengd. 

Vergroten biodiversiteit

Wat betreft biodiversiteit trekt de goed uitgedachte beplanting veel vlinders en bijen aan. Er is in het ontwerp ook rekening gehouden met nestgelegenheid voor verschillende wilde bijen.

Vergroenen/leefbaarheid

De leefbaarheid van de daktuin wordt bevorderd door het groen en het vermogen van de plantenbakken om water vast te houden. Dit zorgt voor een aangenaam verblijf op het dak, waar de temperatuur en luchtvochtigheid zeer aangenaam is.

De vergroening van de daktuin zorgt voor een rustgevend beeld, waar men even kan ontsnappen aan de drukte van de stad en tot rust kan komen.

 

 

Reacties op het project

Patiënten in het zorgcentrum keken na het plaatsen van het dak uit op groen, dit was een bevordering van hun verblijf en werd hartelijk verwelkomt.

Project in beeld