Bomenkwekerij Ebben- Dakpark – 1400m2

Uitgebreid gelaagd daklandschap in Cuijck

1400 m2 daktuin boven op Bomenkwekerij Ebben

Opleverdatum  – September 2010

Opdrachtgever –  Eigenaar Toon Ebben – Bomenkwekerij Ebben

Locatie  – Beerseweg 45, Cuijck

Ontwerp en Advies – Green Art Solutions – Eduard v Vliet

Doel  – Toon Ebben had de wens om nog beter de meerstammige bomen in de spotlight te zetten op zijn bomenkwekerij. Meerstammige zijn juist op een dak heel geschikt om toe te passen. Hij wilde een groene oase waar klanten een mooi uitzicht hadden over zijn terrein.

Eduard: Ik wordt elke keer weer blij als ik denk aan de prachtige bomen die op het dak van de bomenkwekerij geplaatst zijn. Het begon allemaal met de ambitie om het nieuwe gebouw een unieke uitstraling te geven, en al snel kwamen de ideeën over bomen op het dak naar boven borrelen. Maar voordat dit plan werkelijkheid kon worden, moesten werd er advies bij me ingewonnen en hebben we grondig onderzocht wat er allemaal mogelijk was en waar we op moesten letten bij de aanleg van dit specifieke dak. We hebben zelfs gekeken naar verschillende manieren om de dakconstructie te verhogen, zodat uiteindelijk een dak gerealiseerd kon worden waarop bomen konden groeien.

Het was essentieel om de juiste plekken op het dak te bepalen waar de bomen geplaatst konden worden. We hebben de structuur van het dak versterkt op die specifieke locaties, zodat het gewicht van de bomen goed verdeeld werd. Maar omdat het dak ook een plek moest zijn waar mensen en nieuwe klanten konden komen om te genieten van het uitzicht, hebben we ook rekening gehouden met de totale belasting van het dak. Veiligheid stond voorop.

Tijdens het ontwerpproces hebben we waardevol advies kunnen geven en speelden we een grote rol bij de constructiefases. Hierdoor heeft het dak een prachtig eindresultaat gekregen. Je kunt er veilig overheen lopen en de bomen, struiken en lage beplanting bewonderen. Het dak laat ook op indrukwekkende wijze zien hoe bomen bijdragen aan het koelen van een gebouw.

Dit project is een schitterende presentatie geworden van Toon’s vooruitziende blik, waarin hij benadrukte dat bomen een essentieel onderdeel moeten zijn van een gezonde stad. Dit concept kan op vele lagen van een gebouw toegepast worden, mits je bij het ontwerpproces al rekening houdt met de vereisten. Al 32 jaar leggen we daktuinen aan met bomen en we weten dat er verschillende belangrijke aspecten zijn om in gedachten te houden. Denk aan de juiste boomsoorten die geschikt zijn, het gewicht van de bomen, de waterbuffering om de bomen zonder stress te laten groeien, de verankering om ze stevig te laten staan tijdens stormen die ze moeten trotseren, en natuurlijk het grondmengsel waarin de bomen kunnen gedijen.

Wat een prachtig project is dit geworden, waarbij de schoonheid en functionaliteit van bomen samenkomen op het dak van deze bomenkwekerij. Het is een waar genot om te zien hoe bomen een levendige en groene omgeving kunnen creëren, zelfs op onverwachte plekken zoals een dak.

Waterhuishouding

het dak is voorzien van een besproeiingssysteem, op dit dak zijn nog geen technieken toegepast om het water beter vast te houden en her te gebruiken zoals we dat graag zien in onze plannen en projecten

Vergroten biodiversiteit

Het dak is met de vele soorten bomen, de mooie variatie aan beplanting, van vele soorten sedums en kruid achtige, een plek waar insecten zich thuis voelen. Deze nodigen op hun beurt weer een tal van vogels en vleermuizen uit om zich in de omgeving te vestigen.

Vergroenen/leefbaarheid

De groene daken hebben een verkoelend effect en verbeteren de luchtkwaliteit op de locatie zelf. Bovendien benutten ze regenwater voordat het afgevoerd wordt via de regenpijp. Een slimme en duurzame manier om de natuur haar werk te laten doen.

Reacties op het project

De werknemers en gebruikers zijn diep onder de indruk van wat er op dit dak is gerealiseerd. Vooral omdat er destijds maar weinig andere vergelijkbare voorbeelden waren in de regio waar dit project werd uitgevoerd. Het is een ware pioniersprestatie die laat zien wat er mogelijk is en inspireert anderen om ook de mogelijkheden van groene daken te verkennen.

Project in beeld